Congresul National ARTOP, Editia a V-a 2012

Stimaţi colegi,

Activitatea desfăşurată în ultimii ani de către Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri s-a concretizat în realizări dintre cele mai importante, atât pentru calitatea actului medical, cât şi pentru viitorul acestei specialităţi, indispensabile sistemului de sănătate.

Este vorba, în primul rând, de recunoaşterea oficială a ortopediei pediatrice şi înscrierea ei în nomenclatorul de specialităţi medicale. Totodată, la nivel naţional, am dori să se constituie nuclee de excelenţă în ortopedia pediatrică şi aceasta depinde de fiecare medic în parte.

Dar mai sunt multe de făcut. ARTOP rămâne în prima linie a extinderii performanţelor la nivel naţional. Ministerul Sănătăţii trebuie determinat să aplice hotărârea definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia ortopedia pediatrică să devină o specialitate de sine stătătoare. „Ca la noi”, hotărârea a fost aplicată doar pe sfert, apărând o decizie a Ministerului Sănătăţii în Monitorul Oficial, rămasă anul trecut fără finalitate. Ne exprimăm speranţa că în anul curent, până în septembrie, ortopedia pediatrică o să apară în nomenclatorul Ministerului Sănătăţii ca specialitate, or să apară comisiile de chirurgie pediatrică şi ortopedie pediatrică şi se vor scoate posturi la concursul de rezidenţiat.

Iată de ce vă adresez un îndemn la solidaritate, la intensificarea eforturilor în vederea consolidării bazei administrative şi ştiinţifice. A cincea ediţie a Congresului Naţional ARTOP este prilejul cel mai bun de a confirma valoarea medicilor români prin lucrări ştiinţifice, stabilirea unor baze teoretice şi de orientare diagnostică şi terapeutică şi stabilirea unui program de perspectivă pentru instruire şi organizare.

Astfel, împreună, vom reuşi înfiinţarea centrelor de ortopedie pediatrică pentru acoperirea necesarului naţional, pentru ca toţii copiii să beneficieze de tratamente la cele mai înalte standarde, la fel ca în cele mai renumite clinici ale lumii.

Cu prietenie,

Prof. Dr. Gheorghe Burnei – Preşedinte ARTOP